Margery Williams

Margery Williams (22 iulie 1881 – 4 septembrie 1944) este autoarea a numeroase cărţi pentru copii şi adolescenţi, iar cea mai cunoscută, „Iepuraşul de catifea sau Cum prind viaţă jucăriile” (The Velveteen Rabbit or How Toys Become Real), a devenit una dintre acele poveşti clasice citite şi iubite de generaţii de părinţi şi copii.

Născută la Londra, Margery Williams a dobândit pasiunea pentru literatură de la tatăl ei, care credea că o bună educaţie nu se poate face doar cu ceea ce oferă, în mod inevitabil limitat, şcoala, ci mai ales prin stimularea imaginaţiei şi creativităţii fiecărui copil, iar lectura o considera mijlocul ideal pentru acest lucru. Scriind mai târziu literatură pentru copii, Margery Williams îşi amintea adesea de dragostea şi atenţia părintelui său, de amestecul de sensibilitate şi umor cu care le însoţea, pe ea şi sora ei mai mare, în descoperirea minunatelor întâmplări din fiecare nouă carte de poveşti.

Ideea că jucăriile au o viaţă a lor şi că depind de dragostea pe care le-o poartă copiii a fost o parte din modul în care Margery Williams vedea lumea: „Scriind despre jucării, mi-am amintit de copilăria mea, şi neuitatul meu iepuraş Tubby sau căluţul de piele cu care mă jucam parcă au căpătat din nou viaţă.”

Succesul pe care l-a avut „Iepuraşul de catifea”, chiar de la prima publicare, în 1922, vine din faptul că povestea ajunge deopotrivă la inima părinţilor şi a copiilor. Fiecare copil are o jucărie pe care o iubeşte din tot sufletul şi fiecare părinte vede în ataşamentul copilului său faţă de un iepuraş sau ursuleţ, care devin adevăraţi membri ai familiei, o parte din propria copilărie.

„Pare simplu să scrii o poveste pentru copii”, declara Margery Williams, „dar orice scriitor sincer poate să spună că puţine lucruri sunt mai anevoioase decât să imaginezi o poveste care chiar să fie iubită de copii.”