Marie-Aude Murail

MARIE-AUDE MURAIL s-a născut în 1954, în orașul-port Le Havre (Franța), într-o familie de artiști: tatăl său a fost poet, iar mama jurnalistă. Sora sa, Elvire, și unul dintre frații săi, Lorris, sunt, de asemenea, scriitori, în timp ce fratele său mai mare, Tristan, este compozitor.
A studiat literele la Sorbona și își face debutul ca autoare de literatură pentru copii și adolescenți în anul 1986. Până în prezent, opera sa numără peste 80 de titluri.
Poveștile sale abordează teme variate, de la istorie la lumi fantastice, de la politică la aventură și iubire. Cea mai cunoscută carte a sa, Oh, boy!, a fost tradusă în peste 15 limbi și adaptată pentru televiziune în 2008. Marie-Aude Murail nu a încetat niciodată să promoveze dreptul tuturor copiilor la educație și importanța dezvoltării aptitudinilor de lectură în evoluția armonioasă a celor mici, iar umorul este una dintre armele sale preferate pentru a-și stimula cititorii. „Umorul are această capacitate de a atenua tragicul existenței și de a relativiza anumite forme de opresiune la care sunt supuși mulți copii la școală sau în familie. Are rolul de a educa, permițându-ne să continuăm să credem în lumea în care trăim, să facem parte din ea participând activ, chiar dacă, uneori, aceasta înseamnă o adevărată luptă. Deodată, râd cu personajele mele, mă amuz, fac jocuri de cuvinte…”, mărturisește autoarea.
În anul 2004, Marie-Aude Murail a fost distinsă de statul francez cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare, iar în 2022 i-a fost decernat prestigiosul Premiu Hans Christian
Andersen. Le hollandais sans peine, cartea de față, a câștigat Prix Sorcières în anul 1990.